Duurzaamheid en CSRD compliance

Confiserie Napoleon

Samenvatting

  • Europese wetgeving stelt retailers verantwoordelijk voor de rapportage van emissies in hun keten. Retailers vragen daarom op rapportage vanuit hun leveranciers.
  • XTR Operations heeft Confiserie Napoleon ondersteund bij het in kaart brengen van sustainability performance
  • Daarnaast ook facilitatie van het proces om doelen binnen brede duurzame ontwikkeling te formuleren

Daar ketenverantwoordelijkheid onderdeel is van de CSRD werden wij als MKB geconfronteerd met veel nieuwe materie, vragen en rapportages op het gebied van duurzaamheid. De beschikbare kennis en praktische, prettige begeleiding vanuit XTR heeft ons geholpen om via een efficiënt proces aan onze verantwoordelijkheden te voldoen

Bob Ruts - Commercial Manager Confiserie Napoleon

De Corporate Sustainability Resporting Directive (CSRD) bepaalt dat bedrijven moeten rapporteren over hun prestaties en inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Op dit moment geldt de verplichting alleen nog voor grote ondernemingen, maar dat betekent niet dat het MKB er niet mee te maken krijgt. Ketenverantwoordelijkheid is namelijk onderdeel van de CSRD. Ketenverantwoordelijkheid wil zeggen dat het bedrijf niet alleen over eigen impact rapporteert, maar ook over de impact van zijn upstream en downstream keten. Zeker in de foodsector bevindt bijna ieder MKB zich in de toeleverketen van grote bedrijven (e.g. retailers). Zo ook Confiserie Napoleon, bekend van de hardgekookte snoepkogels. Namens XTR Operations heb ik daar ondersteund in het voorbereiden op CSRD vragen vanuit de retailers.

Het project was tweeledig. Enerzijds hebben we de historische en huidige prestaties op gebied van duurzaamheid bepaald. Dat gaat natuurlijk om het meten en verzamelen van CO2-emissies, maar duurzaamheid is breder dan dat. Daarom hebben we ook een self-assessment uitgevoerd om de prestatie te meten van Confiserie Napoleon en haar keten op het gebied van mensenrechten, arbeid, omgeving en governance.

Daarnaast zijn we aan de slag gegaan met het formuleren van doelstellingen. De 17 Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties fungeerden daarbij als handvatten. In een aantal werksessies met het MT zijn we vanuit de volle breedte van duurzame ontwikkeling geconvergeerd naar vier concrete ambities. Aan iedere ambitie is een werkgroep gekoppeld die de ambitie vertaalt naar acties en zorg draagt voor realisatie van de ambitie.

De doorlooptijd van het traject was minder dan twee maanden. Het leuke aan dergelijke projecten is dat het raakt aan de volledige breedte van een bedrijf. Regelmatig zijn er historisch al verbeteringen doorgevoerd, waarvan de impact op mens en milieu nog niet eerder inzichtelijk en visueel was gemaakt. Door concrete doelen en ambities op te stellen breng je daarnaast focus en structuur aan in je verbeterprojecten. Het werken aan concrete acties met positieve impact op mens en milieu geeft bovendien een positieve energie in het team. 

Wouter van de Beek

Consultant @ XTR Operations

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then